Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΙΣΟΤΙΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Με ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις διάβασα το παρακάτω στο site του Δήμου Χίου..
, που παρακολουθώ ανελλιπώς τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα ότι ανεβάζουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ..
Από το γραφείο τύπου λοιπόν :
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κανονιστική απόφαση παραχώρησης των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου μας, συνεχίζονται οι εργασίες αφαίρεσης των αυθαίρετων κατασκευών (πέργκολες) από τους επαγγελματίες, ακολουθώντας τις υποδείξεις των Υπηρεσιών του Δήμου μας.
Καλούμε τους επαγγελματίες, στους οποίους έχουν κοινοποιηθεί παραβάσεις αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων, να προχωρήσουν στην άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων, καθώς η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με βάση τη νομοθεσία του Καλλικράτη και τη νέα κανονιστική απόφαση, μπορεί να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και περιπτέρων.
Τέλος καλούμε όσους δεν έχουν υποβάλει αίτημα για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων για το 2013, να προχωρήσουν στην κατάθεση του σχετικού αιτήματος.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, η αισθητική εικόνα και λειτουργικότητα των κοινοχρήστων χώρων και η ασφάλεια της κίνησης των πεζών.
Μαζί με το κείμενο και 2 φωτογραφίες από ένα κατάστημα το οποίο αφαίρεσε κάποιες κατασκευές στην πρόσοψή του και άρα συμμορφώθηκε με την νομοθεσία.Στο σημείο αυτό διαφωνώ με την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών γιατί 1) ο Δήμος δεν είναι ρεπόρτερ και 2) θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με όλα τα υπόλοιπα καταστήματα που θα συμμορφωθούν.

Ας το προσπεράσουμε αυτό γιατί αφορά μία καθαρά δική μου υποκειμενική γνώμη και ας περάσουμε στην ουσία σ' αυτά που δεν επιδέχονται  παρερμηνείες .
Εφόσον λοιπόν το πήραν απόφαση ότι η πόλη έφθασε στο απροχώρητο και φθάσαμε μέχρι του σημείου οι επαγγελματίες να κλείνουν δρόμους και πεζοδρόμια με τοίχους ,πόρτες και να παίρνουν και τα κλειδιά περιμένουμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία ισότιμα και δίκαια απέναντι σε όλους.

Θα επισημάνω ένα σημείο αυτό ότι στην παράγραφο 7.8 που αφαιρέθηκε (σωστά) του κανονισμού που ψηφίσθηκε. Αντικαταστάθηκε- κατόπιν προσωπικής παρεμβάσεως του Δημάρχου -με το εξής :
Επιτρέπεται η τοποθέτηση κατόπιν υποδείξεως της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών διαφανών προστατευτικών από τον άνεμο μόνο στις νόμιμα αδειδοτημένες πέργκολες και μόνο στις περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών,προσωρινά και χωρίς ποτέ να μετατρέπεται ο κοινόχρηστος χώρος σε περίκλειστο.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά πέρα το ότι η συγκεκριμένη παράγραφος 1) αντικρούεται από την απόφαση ΣΤΕ 3447/2007  2) εμπίπτει κατά την γνώμη μου στις δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και 3) αδικεί την ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η επιτροπή ποιότητας ζωής για να βάλει μία τάξη στην πόλη μας καθώς αναιρεί την ισονομία απέναντι στους επαγγελματίες.
Με λίγα λόγια ξεκινήσαμε λάθος και  ο νόμος δεν είναι δελτίο καιρού για  ιστιοπλοΐα !!!

Μερικά σημεία με ιδιαίτερη σημασία για να δούμε μετά από τον 1 μήνα  από την ψήφιση του κανονισμού αν θα εφαρμοσθούν και μάλιστα ισότιμα για όλους τους επαγγελματίες.

παρ 6.6 δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων προ της εισόδου κατοικιών και πολυκατοικιών...

παρ 6.7 ορίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών που χρησιμοποιείται για την συνεχή,ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία με ελάχιστο πλάτος 1.50 μ. καθώς και 2.50 μ ύψος.
στα πεζοδρόμια πλάτους μικρότερα από 2.5 μ η ζώνη καταλαμβάνει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου.
στην ίδια παράγραφο και σύμφωνα με το ΦΕΚ 2621 Β 31/12/2009 προβλέπεται ελεύθερη ζώνη με ελάχιστο πλάτος 3.5 μ για τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης η οποία παραμένει υποχρεωτικά ακάλυπτη καθ'ύψος και πλάτος .

παρ 6.8 δεν επιτρέπεται σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους η επέκταση εργασιών των καταστημάτων και των επιτηδευματιών κάθε μορφής.

παρ 6.16  δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο (υποστηλώματα,δάπεδα,καθίσματα,ζαρντινιέρες ) η διάταξη των λειτουργικών στοιχείων θα είναι τέτοια ώστε να δημιουργούνται διάδρομοι για την απρόσκοπτη κίνηση των επισκεπτών.

παρ 7.7 η σκίαση των παραχωρούμενων κοινοχρήστων χώρων μπορεί να γίνει με τέντα ή με ομπρέλα με ελάχιστο ύψος 2.20μ και θα καλύπτουν επιφάνεια ίση με του παραχωρούμενου κοινοχρήστου χώρου.

τα σημεία στις παραγράφους αυτές  τα αναφέρω ενδεικτικά γιατί είναι εκείνα  τα οποία "καταστρατηγούνται" συνήθως.Υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία δεν αναφέρονται καθόλου στον κανονισμό λειτουργίας και ίσως θα έπρεπε να προστεθούν στο μέλλον.

Μία έλλειψη κατά την γνώμη μου η οποία μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι όλα αυτά τα μέτρα για τους ελεύθερους χώρους προσμετρούνται από τον άξονα του δρόμου.

Να ευχηθώ καλή δύναμη στον αντιδήμαρχο που είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον κανονισμό και θα επανέλθω με νέα ανάρτηση στο μέλλον.

Y.Γ. Θα παρακολουθήσω στενά την προσπάθεια αυτή και θα είμαι ο πρώτος που θα δώσω συγχαρητήρια αν εφαρμοσθούν ισότιμα απέναντι στους επαγγελματίες και  τους πολίτες της πόλης μας .










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου